Den Alternative Klinik

Marlene Hindholm

Marlene Hindholm

Og hvad er TCM kostterapi så?

TCM står for Traditionel kinesisk(chinese) medicin og er samlet set en hel masse forskellige behandlingsformer. TCM kost terapi er en af dem og bliver som regel kombineret med akupunktur, urter eller andet.

Det, der er så godt ved det er, at du selv kan gøre noget effektivt sammen med din behandling.

Det begynder med Yin og Yang

Yin er bl.a.

  • Kulde
  • Nat
  • Indadvendt
  • Hvile

Yang er bl.a.

  • Varme
  • Dag
  • Udadvendt
  • Aktivitet
Alt Yin indeholder en lille del Yang, og alt Yang lidt Yin. Alt er relativt med hensyn til Yin og Yang, da det altid er i forhold til noget andet, det enten er Yin eller Yang. Fx – vand Koldt vand er Yang i forhold til isterninger, men Yin i forhold til kogende vand. I forbindelse med mad er det hovedsageligt det kolde og det varme aspekt, vi bruger. En fødevare kan fx være Kold Kølig Neutral Varm Hed Alle fødevares energi bliver inddelt i temperatur fx Agurk er kold og chili er hed. Udover det kan tilberedelsesmetoderne også inddeles efter temperatur
Koldest Direkte fra fryser – is
Kold Raw / rå kolde emner
Kølig / neutral Dampning
Neutral Kogning
Varm Langtids-kogning
Varm Wok stegning
Varmere Bagning
Hed Friturestegning
Hedere Stegning
Hedest Grillet
Terapeutisk kan man så fx gøre en meget kold agurk en del varmere ved at stege den på panden, og chilien kan blive endnu hedere, hvis du frituresteger den. Det vil sige at en person, der fryser meget, skal ikke spise is og agurker i store mængder, og en person, der sveder meget, skal ikke leve af grillmad, chili og alkohol.

5-elementen

 TræIldJordMetalVand
FarveGrønRødGulHvidBlå/Sort
SmagSurtBitterSødSkarp/KrydretSalt
ÅrstidForårSommerSensommerEfterårVinter
KlimaVindHedeFugtTørkeKulde
Yin organLeverHjerte/PericardiumMiltLungeNyre
Yang organGaldeblæreTyndtarm/San JiaoMaveTyktarmBlære

Når man spiser efter TCM og har taget hensyn til Yin og Yang, så kan man derefter kigge på hvert elements årstid, og derefter kan man i første omgang begynde at spise lokalt og efter årstiderne.

Det vil sige at fx om vinteren så spiser man de lagrede rodfrugter, kål, æbler, løg osv, tilbereder langtidskogte gryderetter, varmende kødretter, supper osv. Det er ikke om vinteren man spiser råkost, salater, eksotiske frugter, is og andre kolde fødevarer. Salt i små mængder styrker, fx tang, himalaya salt, uraffineret havsalt, hvorimod for store mængder svækker.  Mad i blå(lilla) og sorte farver styrker, fx rødkål, rødløg, sorte bønner, sorte sesamfrø.

Ligesom hver fødevare har en temperatur, så hører de også til hver deres smag, hvor de i kraft af smagen støtter de organer, der hører til det element. Fx en gulerod, der har en sød smag og derfor hører til i jordelementet og styrker derfor Mave og Milt. For meget sødt fx raffineret sukker svækker derimod Mave og Milt og vil danne Fugt.

Når man spiser efter årstiderne, kan man fx tillade sig at spise flere kolde fødevarer om sommeren, ikke at du skal svælge i is, men din krop kan betydelig bedre klare det, end hvis du spiser is om vinteren.

Når man bruger kosten terapeutisk, kan man sammen med akupunktur bruge bestemte fødevarer til at holde kroppens energi – ”Qi” i balance.

De forskellige fødevarer har alle samme funktioner som akupunkturpunkter, men virker svagere. Nogle akupunkturpunkter kan fx ”uddrive Hede” eller ”opløse Fugt”. En tomat er termisk meget kold og kan derfor også ”uddrive Hede” osv.

Akupunkturpunkter kan også støtte specifikke organer, ”styrke” eller ”bevæge Qi”, ”styrke Yin” osv., det kan de forskellige fødevarer også. Fx kan en pære styrke både Lunger og Yin.

Har man mange eller svære ubalancer eller alvorlige sygdomme, kan kost terapien ikke altid stå alene. Der må man regne med at skulle supplere med akupunktur eller andre behandlingsformer.

Jeg håber, du lytter til din krop og giver den, den hjælp, den har brug for

 Ring  2762 8429